Border Collies

Shela (2000-2014) en Ghillian (2003-2016) vormden een goed team als schapendrijvers. Beide dames gaven keurige demo’s en liepen ook wedstrijden, Ghillian zelfs in de promotieklasse.
Daar kwam in 2005 herplaatser Millie (2003-2014) bij, een pittige tante die het schapendrijven stevig in het bloed had zitten.
Ruby (2006-2017) en Zoey (2006-2019) vormden de nieuwe generatie, de zusjes waren enorm aan elkaar gehecht maar waar Zoey een ras schapendrijver was zat Ruby bij de kudde alleen maar beeldig op de foto.
Herplaatser Ernie (2005-2018) loste dat probleem op, hij kwam als vijfjarige bij de groep. Ghillian, Ernie en later Zoey hebben heel veel demo’s gegeven bij de schaapskudde van Het Holtingerveld.
Ula voegde zich in 2010 bij de roedel, zij verving Zoey op den duur, eerst voor halve en later voor hele dagen.

Van de oude garde is alleen Ula nog over. Tijd dus om een nieuwe generatie Borders op te leiden. Finlay (2017) en Fleur (2018) zijn Border Collies uit pure werklijnen en dat geeft weer een hele nieuwe dynamiek.
Waar Finlay enorm gedreven is en snel leert, is Fleur een echte cliniclown, ze drijft volleerd de schapen voor zich uit om vervolgens met een sprongetje achter een vlinder aan te gaan of een schapenkeutel te consumeren. Mag allemaal, ook zij krijgt de tijd om zich te ontwikkelen.


Finlay en Fleur – foto Jaggie’s pawprint

Finlay en Fleur – foto Jaggie’s pawprint
Finlay, Sterre en Fleur – foto Jaggie’s pawprint

BORDER COLLIE

De oorsprong van de Border Collie ligt in de grensstreek tussen Engeland en Schotland. Tijdens het werken is zijn unieke stijl te zien zoals het karakteristieke sluipen evenals het aangeboren “eye” waarmee de hond de schapen een bepaalde kant uit dwingt. De Border mag tijdens het drijven niet in de hakken of de wol van de schapen happen of blaffen. Bij koeien, paarden of geiten mag dat wel.

Wist je dat niet alle Border Collies die je op straat tegenkomt een officiële stamboom hebben? Rashonden zonder stamboom noemen we ‘look-alikes’. Meer weten over het verschil tussen een stamboomhond en een ‘look-alike’ kijk op de pagina ‘Waarom een stamboomhond?‘. 

ras

Een atletische, gespierde verschijning die harmonisch en sierlijk is gebouwd. De hond is rank en oogt toch stevig. Hij maakt de indruk over een groot uithoudingsvermogen te beschikken.

Er zijn twee soorten vachten: kortharig en matig lang. Bij beide is de ondervacht dicht en zacht, de bovenvacht is dicht en middelmatig hard. Bij de halflange variëteit zijn de kraag, broek en staart overvloedig bevederd. Alle kleuren zijn toegestaan, maar wit mag nooit overheersen.

De schofthoogte van de Border Collie is ongeveer 55 cm. Het gewicht varieert van 15 – 20 kilo.

karakter

Zeer intelligent, zeer gevoelig, veelzijdig, initiatiefrijk, levendig, alert, met scherpe instincten, leert graag en gehoorzaamt goed. Deze hond moet consequent opgevoed worden. Voor zijn training is hondenkennis nodig evenals het kunnen werken op basis van wederzijds respect.

gezondheid

De rasvereniging; Border Collie Club Nederland is bezig met de gezondheid van de Border collie. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij de volgende onderzoeken verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie en ECVO-oogonderzoek.

Voor het verenigingsfokreglement en meer informatie kan er contact worden opgenomen met de rasvereniging.

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Sectie 1
Bron: website Raad van beheer
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/border-collie/
Rasvereniging Border Collie Club http://www.bordercollieclubnederland.nl/

Ghillian & Zoey – foto José Vleeming
Ghillian – foto José Vleeming