Tips en Trics

Finlay – foto Jaggie’s pawprint

Border Collies zijn actieve, intelligente honden die sterk hechten aan hun baas en daarbij maling hebben aan de rest . Ze vragen een consequente, doordachte aanpak om hun goede eigenschappen optimaal te ontwikkelen.
De Border Collie is werklustig. De persoon die valt voor dit ras houdt van een actief leven, samen met zijn of haar hond. Border Collies presteren zeer goed in allerlei takken van hondensport, vooral schapendrijven is een favoriete bezigheid.

Duvel – Foto: Bonfoto

De Laekense Herder is met de Groenendaeler, de Mechelaar en de Tervuerense Herder één van de vier variëteiten van de Belgische Herder. Identiek gebouwd, maakt de vacht het verschil. De dubbele vacht beschermt de Laekense Herder tegen regen en kou, tweemaal per jaar wordt de stevige bovenvacht geplukt, de zachte ondervacht geeft de hond tijdelijk een heel ander uiterlijk. 
Rustig en vriendelijk van aard, gehoorzaam, alert, weinig eisend maar als een echte herdershond waaks, sterk hechtend aan zijn of haar baas is de Laekense Herder ideaal voor een hondenliefhebber, die graag sport of werkt met de hond

De eerste nachten

Voor het eerst alleen in een vreemd huis. Plaats de nieuwe bench voor een paar nachten op uw slaapkamer. Een doek met de vertrouwde nestgeur voorkomt dat de pup angstig en alleen de nacht door moet en hartverscheurend piept.
Heeft u al een hond of honden, plaats de bench dan in hun buurt. De aanwezigheid van soortgenoten zal de pup geruststellen.
Twee uur voor het slapen gaan geen eten meer geven en na de laatste plas, voor het slapen gaan, het water weghalen. Dan maakt de pup de meeste kans om de nacht droog en schoon door te komen.

Slaap en verblijfplaats

Zet de bench op een rustige plek. Jonge honden moeten nog veel rusten en dat lukt het beste op een rustige plek in huis. Zorg dat uw huisgenoten de rust van de jonge hond respecteren.

Overgenomen uit: wereldhond.nl
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken.
Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur.
Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Slapen is ontzettend belangrijk voor een hond zijn ontwikkeling en het verwerken van prikkels. Net als mensen is het bepalend voor het functioneren. Een veelgehoorde misvatting is dat mensen vinden dat de pup heel druk is, waardoor ze nog meer gaan ondernemen, maar dit is eigenlijk een teken van vermoeidheid.
Op de dag van je puppytraining op de hondenschool of van een socialisatieactiviteit maak je een ander moment korter of pas je je tijden aan. Of wanneer je een drukke dag met je pup hebt gehad, maak jij je dag de volgende dag minder intensief. Belangrijk is goed naar vermoeidheidssignalen van jouw pup te kijken.
Vermoeidheidssignalen:
– Waggelen onder het lopen (met name de achterkant)
– Langzame bewegingen
– Veel gapen achter elkaar
– Wallen onder de ogen
– Rode ogen
– Gaan liggen
– Wordt druk en bijterig
– Pup ‘luistert’ niet meer
– Lage, verdrietige en vermoeide houding en bewegingen
Wanneer deze signalen aanhouden na aanpassing van je dagindeling is het noodzaak direct contact met je dierenarts op te nemen!
Copyright: wereldhond.nl

Eten en drinken

Tot 3 maanden eten pups 4 keer per dag.
Vanaf 3 tot 6 maanden krijgen ze 3 keer per dag een maaltijd.
Van 6 tot 10 maanden eten ze 2 keer per dag.
Vanaf 10 maanden kunt u kiezen, 2 of 1 keer per dag een maaltijd. 
Werkende Border Collies krijgen vaak eenmaal per dag eten (meestal ‘s avonds).

De hoeveelheid voer verschilt per merk en staat vermeld op de zak of het pak. 
Dit is een richtlijn, sommige honden hebben een snelle stofwisseling en hebben meer nodig dan voorgeschreven staat op de verpakking. 
Een hond mag niet te dik maar ook niet te mager zijn. Vuistregel: bij een volwassen hond mag u de ribben wel voelen maar ze niet zien.

Plassen, poepen en spelen

Vraag: hoe krijg je de pup zindelijk? Antwoord: met regelmaat en veel geduld.
Een schema om u op weg te helpen: een periode van drie uur werkt erg goed. 
De pup wordt wakker en gaat naar buiten. Zeg blij: ‘plas’ als hij/zij plast. Poepen duurt vaak iets langer, geef de pup de tijd. 
Daarna spelen, buiten of binnen. Let wel op het gedrag: snuffelend de rust opzoeken, kan duiden op een ongeplande plas of poepsessie. Na een uur nogmaals een plas laten doen en dan met voer en vers water in de bench. 
Twee uur slaap om het eten te verteren en de indrukken te verwerken, waarna de pret weer kan beginnen.

Training en opleiding

Kies een training- of opleidingsmethode die past bij u en uw hond. Als een cursus niet voldoet aan de verwachtingen, wees dan niet bang om te veranderen. Ga er van uit dat u uw hond het beste kent en weet wat u met hem of haar wilt.

Territorium drift

Een Laekense Herder neemt zijn of haar taak erg serieus. Het eigen gebied wordt zo nodig met hand en tand verdedigd. Indien u dat niet wenst zult u de hond geduldig moeten leren dat u bepaalt wie er welkom is en wie niet.

Kinderen en honden

Kinderen onder de 12 jaar mogen eigenlijk nooit alleen de hond uitlaten of van eten en drinken voorzien. Voor de hond behoort een kind al snel tot zijn roedel en als het niet doet wat wordt gevraagd, kan de hond corrigerend optreden.

Loopsheid

De eerste loopsheid zal op de leeftijd van 9-15 maanden beginnen. 
Voorafgaand aan de loopsheid wordt de hond eerst erg interessant voor de reuen, die ruiken regelmatig onder de staart van de teef. Daarna start de bloeding. Grof gesteld is de hond tussen de 9e en de 13e dag van de loopsheid vruchtbaar maar ook hier bevestigen uitzonderingen de regel. Wilt u geen pups? Laat uw hond dan veiligheidshalve 3 weken niet in contact komen met reuen.
Teefjes worden doorgaans iedere 6 maanden loops maar er kan ook een periode van 5-9 maanden tussen zitten.

Heup- en elleboogdysplasie

Naast heupdysplasie worden de Laekense Herders ook getest op elleboogdysplasie.
HD-A en Ed-vrij hebben de voorkeur.