Laekense Herders

Sterre – foto Jaggie’s pawprint

BELGISCHE HERDERSHOND, LAEKENSE

De Belgische herdershond komt van oorsprong uit verschillende regio’s in België. Hij werd gebruikt bij de schaapskuddes. Toen er steeds minder schapen waren, werd de hond ingezet voor andere taken, zoals waken, verdedigen, speuren, etc. Zo werd het een gebruikshond die je op veel verschillende manieren kunt inzetten. Aanvankelijk waren er grote verschillen tussen de honden. Tegenwoordig onderscheiden we 4 variëteiten: de Groenendaeler, de Laekense herder, de Mechelse herder en de Tervuerense herder. Ze verschillen van elkaar door kleur en vachtsoort.

RAS
De Belgische Herder is een vierkant gebouwde hond, die door zijn harmonische verhoudingen en zijn fier gedragen hoofd de indruk moet geven van sierlijke kracht. De gewenste hoogte is gemiddeld 62 cm voor de reuen en 58 cm voor de teven. De Laekense herder is ruwharig, uitsluitend vaalros (fauve), met sporen van zwart-gevlamd (charbonné), voornamelijk op de voorsnuit en de staart. Gevlamd of charbonné wil zeggen dat er haren zijn met zwarte uiteinden, waardoor de grondkleur wordt beschaduwd. Hij mag een klein beetje wit op de voorborst en de tenen hebben. Samen met de wollige ondervacht biedt de dichte beharing een uitstekende beschutting tegen weersveranderingen.

Bij de Laekense herder valt vooral de ruwheid en de droogheid van het haar op. Zijn haar is bovendien krassend en warrelig. De haarlengte is ongeveer 6 cm en over het hele lichaam gelijk, maar wel korter op de neusrug, het voorhoofd en de ledematen. De haren rond de ogen en de haren die de voorsnuit bedekken mogen niet zo uitgegroeid zijn dat ze de vorm van het hoofd verbergen, maar hij moet wel snuitgarnituur hebben. De staart mag geen veer vormen, zoals dat bij de Groenendaeler herder wel het geval is.

KARAKTER
De Belgische Herder is een waakzame en actieve hond, bruisend van vitaliteit en altijd bereid om tot actie over te gaan. Dit maakt hem uitermate geschikt voor de meeste hondensporten. Het is een gevoelige hond, die je met begrip en met zachte, maar consequente hand moet opvoeden. Door zijn aangeboren ‘will to please’ is hij zeer goed trainbaar en kan een hoge mate van gehoorzaamheid bereiken. Veel Belgische herders bezitten nog hun natuurlijke aanleg tot het drijven van de kudde.

De Belgische herder is gehecht aan zijn mensen en bemoeit zich graag met alles wat in huis gebeurt. Zijn gevoelige aard, gepaard aan zijn drang tot bewegen, wordt vaak onterecht als nervositeit gezien. Bij een goede socialisatie, voldoende beweging en uitdaging, zal de Belgische herder een fijne, rustige huisgenoot zijn. De Laekense herder is gemiddeld genomen de rustigste van de vier variëteiten.

Sterre – foto Jaggie’s pawprint

VERZORGING
De verzorging van de Laekense herder vergt niet al teveel tijd. Afhankelijk van de kwaliteit van de vacht moet je de meeste Laekense herders ongeveer twee keer per jaar trimmen. Hierbij pluk je het dode haar met de hand uit de vacht. Je mag de Laekense herder nooit scheren. Naast de plukbeurten moet je de vacht met een grove kam en/of borstel verzorgen.

GEZONDHEID
De rasverenigingen; Nederlandse Vereniging voor Belgische Herdershonden en Belgische herder Club Nederland zijn bezig met de gezondheid van de Belgische herdershond, laekense. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging. Hierin stellen zij het volgende onderzoek verplicht voor de ouderdieren: Heupdysplasie. Er wordt geadviseerd om onderzoek te doen naar elleboogdysplasie

FCI groep 1: Herdershonden en veedrijvers
Bron: website Raad van beheer
https://www.houdenvanhonden.nl/hondenrassen/alle-rassen/fci-groep-1/belgische-herdershond-laekense/
Rasvereniging: Belgische Herder Club Nederland 
(www.belgischeherder.nl)

Sterre – foto Jaggie’s pawprint
Duvel – foto Bonfoto
Duvel – foto Bonfoto
Duvel 2008-2018 – foto Bonfoto
Napkin – foto Margreeth Jongenelen