Bregje van ’t Huis te Velde – herplaatsing

Bregje – © foto Furry Friend Photography

Bregje (26-05-2021) vindt de wereld ingewikkeld

Wat de vorige eigenaars vertelden was, dat ze thuis snel overprikkeld kon raken. Dat uitte zich o.a. in de stofzuiger aanvallen, achter vogels en katten aanjagen en in de tuin blaffen naar de geluiden om haar heen. Buiten de veilige thuisomgeving was ze wat nerveus en zocht ze steun bij haar mensen of toonde ze uitvalgedrag naar andere honden, fietsers en auto’s.

Vorige zomer was ze drie weken hier. Ik heb met haar getraind, volgens een vriendelijke maar duidelijke methode en zelfs de angst voor de auto nam langzamerhand af. Leuke uitstapjes gemaakt en veel uitdagingen aangegaan samen met een gedragsdeskundige. Ontspannen en met een duidelijke methode ging ze weer naar huis. In huis was ze super lief en aanhankelijk. Kreeg ik te terug. Sliep liefst op je voeten. Maar, met 1,5 jaar in haar tweede puberteit, ging visite steeds meer problemen opleveren en het vertrouwen verdween.

Bregje, hier 1,5 en Aagje 3,5 jaar – © foto Furry Friend Photography

Dus kwam ze terug. Ze snapt de hondentaal en paste zich weer naadloos aan. Met moeder en zus kan ze het uitstekend vinden maar ook de werkende Border Collies van mijn man vindt ze leuk.
Tot op een dag totaal onverwacht twee werklui in de kamer stonden. Ze ging totaal uit haar panty. Blaffen en grommen, lip optrekken, tanden bloot. Angst agressie volgens het boekje. Natuurlijk heb ik haar veilig in een andere kamer gezet. Maar hier moesten we wel wat mee.
Samen met de gedragsdeskundige een manier geoefend om visite te ontvangen en dat gaat steeds beter. Vaak ligt ze tussen mijn man en mij op de grond te slapen. Lekker veilig.

Bregje – © foto Furry Friend Photography

Speuren is haar lust en haar leven. Bij Nella van Speurtraining Friesland hebben we het traject “Speuren naar zelfvertrouwen” gedaan. Dat was leuk, leerzaam en ze is daardoor enorm gegroeid.

Met gedragsdeskundige Hermina doen we de lessen op straat, in het dorp en met andere honden, alsook wandelen zonder trekken. Ze is leergierig en heeft een enorme “will to please”. Auto’s en fietsers vormen nu geen trigger meer. Maar een loslopende hond die recht op haar afkomt, daar vindt ze wat van.

Haar nieuwe plek moet wel aan wat eisen voldoen, om teleurstellingen bij beide partijen te voorkomen. Geen kinderen, niet te veel prikkels, rustige omgeving, ervaren mensen met geduld, verstand van hondentaal en feeling voor gevoelige honden. Een oudere, stabiele hond is een pré.

Bregje – © foto Furry Friend Photography

Tot die tijd blijft ze hier. En gaan we er samen op uit om de buitenwereld weer te veroveren. Vreedzaam, dat wel.

Interesse? Reacties graag via het contact formulier.

Als extraatje een verslag van de training Speuren naar zelfvertrouwen
Februari 2023 – Nella Mastenbroek-van Pelt:

Bregje kwam voor haar 2e keer Speuren naar zelfvertrouwen. En wat fijn om de veranderingen in haar te zien. De eerste training blafte ze op een afstandje naar me. En in de buurt komen was heel spannend. ( dat is natuurlijk ook geen moeten, gewoon lekker op eigen initiatief laten gebeuren).
Deze keer was er gelijk herkenning en begroeten, zonder blaffen.

Bregje – © foto Nella Mastenbroek-van Pelt

Na de vorige training, was ze lekker moe en voldaan geweest. Niet overdreven moe, maar wel een stuk meer ontspannen 👍 Deze keer had ze best een aantal afleidingen op haar sporen. Mensen zonder hond, mensen met hond(en), paard met ruiter, die op enkele meters passeerde, een leger wat op de (verre) achtergrond aan het oefenen was. Maar ze liet zich niet echt afleiden. Ze keek na, reageerde soms toch even maar pakte daarna ook direct haar missie en spoor weer op. Kruisingen? De twijfel is weg, de soms vragende blik achterom ook. Bregje weet wat ze doet 🙂

Bregje – © foto Nella Mastenbroek-van Pelt

Tijdens een korte pauze, ging ze voor het eerst ontspannen bij ons liggen. Natuurlijk stonden haar oren, neus en ogen wel aan. Maar deze keer kon dat ook best terwijl ze bij ons lag. Wel altijd graag met contact. Bijvoorbeeld een kont op je voet, een rug tegen je been enz. Helemaal prima 🙂 Prachtig gewerkt, en hard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.