Trial Herding 2023

Aagje van ’t Huis te Velde – © Thea van Niekerk

Op de prachtige locatie van Erika Visser en Catrinus Homan aan de Huenderweg 1 in Doldersum, vond op 14 oktober onder de auspiciën van de NVBH de NHAT plaats, de Natural Herding Aptitude Test oftewel de aanlegtest voor het schapenhoeden, traditionele stijl.
Op 15 oktober kwamen de deelnemers aan de HWT in actie, de Herding Working Test. Een niveau hoger waarbij de hond samen met de handler een parcours afwerkt.
In eerste instantie mochten de leden van de NVBH inschrijven, na een week stond de inschrijving ook open voor andere rassen. Het was een mooie mix van honden die aantrad op beide dagen.

Aagje van ’t Huis te Velde – © Thea van Niekerk

De Herding commissie van de NVBH organiseerde dit evenement. Het was voor Joke Reugebrink de eerste keer dat ze dit evenement alleen leidinggaf. Het werd een perfecte dag.
Kynologisch instructeur sociale gedeelte NHAT: Marion van der Zwaan en assistent sociale gedeelte NHAT: Saskia van de Waal, begeleidden de twintig deelnemers rustig en kordaat door het eerste deel van de test.
Keurmeester Herding beide dagen was Saskia Clahsen-Polman, vriendelijk maar duidelijk gaf ze aanwijzingen en instructies. De uitgebreide nabespreking werd zeer gewaardeerd door de deelnemers, zowel door de ervaren handlers als door de first timers.
De schapen van Erika, Schaapskudde de Ommekeer, werden twee dagen lang door Catrinus met hulp van Leo van Leeuwen netjes, per groepje, naar de vaste pen gebracht voor de deelnemers. Onvermoeibaar bijgestaan door Catrinus’ gedreven Working Kelpies.
Ondersteuning op het secretariaat vanuit de Nederlands Herdershonden Club: Danielle van Ee-Muijen en Tijmen Huisman, het was allemaal geweldig geregeld. Fotografie: Thea van Niekerk, in de vele regenbuien wist ze prachtige plaatjes te schieten van de verrichtingen.
En natuurlijk de vrijwilligers die hand- en spandiensten verrichtten, dit alles maakte de dag compleet. 

Aagje van ’t Huis te Velde – © Thea van Niekerk

De ingeschreven honden moesten ieder op een eigen niveau tonen dat ze de juiste kwaliteiten hadden om bij de schapen te werken. Te beginnen met de aanlegtest, de NHAT. Die kende een sociaal gedeelte en een introductie bij de schapen.
De honden worden geacht “blanco” aan te treden, zodat het instinct en werkvermogen in diverse situaties zo natuurlijk mogelijk is. In de ochtend slaagde iedereen voor de sociale test. Aansluitend volgde het gedeelte bij de schapen. Toen kwamen de zenuwen toch wel hier en daar naar boven. Vooral de honden met “springveren”, zoals Saskia ze noemde, vormden een uitdaging. Leo stond dan ook in de pen en zorgde ervoor dat zowel hond als schapen veilig met elkaar in contact kwamen. Het is wonderlijk om te zien hoe verschillend honden op schapen reageren. Van een vrolijk drafje richting de schapen tot meep-meep, alles kwam voorbij. Werkstijlen verschillen natuurlijk per ras maar ook per hond. We zagen Belgische Herders, alle vier de variëteiten waren aanwezig, Hollandse Herders, Bergamasco’s, Beaucerons, een Duitse herder, een Nederlandse Schapendoes, een Briard en twee “No recognised breed”, zoals het in de catalogus stond.

Aagje heeft er genoeg van – © Thea van Niekerk

Zondag was de Herding Working Test, dat was een hele belevenis. Twintig combinaties hadden zich aangemeld, het werd een intensieve dag voor honden, handlers en keurmeester Saskia. Per combinatie werden nieuwe schapen klaargezet omdat twintig minuten intensief werken niet onderschat mag worden. Van over enthousiast tot super beheerst, alles kwam voorbij. Ervaren handlers met onervaren honden gaf ook verrassende uitslagen en het bleek een hele toer om de groep schapen binnen de gestelde tijd over het parcours te leiden en weer te pennen. Er was een geïmproviseerde weg die ze veilig over moesten steken, dat betekende schapen stilzetten en dan samen oversteken. Twee minuten de schapen laten grazen in een gemarkeerd graasperk vroeg om grenswerk van de honden.
De tijd ging lopen op het moment dat de handler de pen opende en dat was voor de newbies zeker interessant om te zien. Neem je tijd, bekijk de schapen aandachtig, positioneer je hond goed en start op het moment dat je alles in orde hebt bevonden en contact hebt met de schapen. Dat is de les die ik heb meegenomen.
Vier van de twintig combinaties slaagden voor de test en mogen doorstromen naar het wedstrijdniveau, IHT: International Herding Trials.
De meeste punten vergaarde Jennifer met haar hond Dakar.

Aagje van ’t Huis te Velde – © Thea van Niekerk

Nieuw dit jaar was de Angelique van Vogelpoel-prijs. Angelique heeft de Herding binnen de NVBH opgezet alsook workshops, webinars en NHAT’s georganiseerd. Ze was ook actief in de landelijke werkgroep Herding. Helaas is zij begin dit jaar gestorven, ze zou enorm trots geweest zijn op dit evenement. Ter nagedachtenis aan haar werd de beste combinatie beloond met de Angelique van Vogelpoel-prijs. De eer om deze combinatie te kiezen was aan keurmeester Saskia. Zij koos na rijp beraad de combinatie Ingrid Ros met haar zeventien maanden oude Bergamasco Donna, deze jonge hond liep haar eerste HWT. Ontspannen en in perfecte samenwerking met haar hond, ging Ingrid met de schapen over het veld. Het zag er haast moeiteloos uit. En dat is precies waar we allemaal naar streven, zonder dwang de klus klaren.

© Margreeth Jongenelen

Dit artikel is eerder gepubliceerd in het NVBH-blad, met foto’s van diverse honden. Aagje is geslaagd voor de NHAT en mag nu door voor de volgende proeve van bekwaamheid. De mooie foto’s kreeg ik van Thea van Niekerk.

Eén reactie

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.