Negen kleine wonders

In de ochtend komt de dierenarts voor de nestcontrole, ze neemt uitgebreid de tijd. Sterre vindt het allemaal prima. Knuffelt met de dierenarts en laat zich temperaturen, betasten en krijgt tot slot een aai over haar bol. Ze heeft wat verhoging maar dat is normaal in deze fase, vertelt de dierenarts, het lijf moet alles nog op orde krijgen na de bevalling. De melkgift is goed en de temperatuur zal de komende dagen weer gaan zakken.
“Goede mama”, zegt de dierenarts tevreden.
Ik geef Puur Utero erbij, om haar lijf te ondersteunen. De dierenarts kent het en hoort er goede verhalen over maar “er is geen wetenschappelijk bewijs om de werking te onderbouwen”, zegt ze.

Dan is het kleine grut aan de beurt, algemene indruk, hartje, navelstreng, er is een hele reeks handelingen waaraan ze, voor het eerst van hun leven, worden blootgesteld.
De één ondergaat het gelaten, de ander test zijn longen.
“Drinken ze goed?”, vraagt de dierenarts.
Behalve de laatste is alles goed aan de gang, die kleine moet nog even zijn plekje veroveren, de rest ligt acht uur op hem voor.
“We geven hem de eerste melk met de sonde”, stelt de dierenarts voor, “alleen heb ik die niet bij me”. Uit de grote doos voor de bevalling haal ik de sonde die daarbij werd geleverd en de dierenarts moet lachen, “u bent wel erg goed voorbereid”.
“Ja”, grinnik ik, “ik heb al die boekjes gelezen”.

Ze legt heel rustig en geduldig uit hoe het werkt en we halen de eerste melk op bij Sterre. Die laat het allemaal gebeuren en blijft de rest van haar kroost voeden, er liggen her en der al pups met een dik buikje, op hun rug te slapen.
“Voedzame melk”, constateert de dierenarts en ik zie het restant in het bakje liggen, romig en dik.
De jongste even een paar keer met de sonde voeden en dan haalt hij de rest wel in, is het advies. Top, doen we.
“Je kunt me altijd bellen”, zegt ze bij het afscheid en ze voegt er nog aan toe: “Mooi nest, bijzonder die Laekense Herders”.

De tafel is een explosie van spullen voor de bevalling en de eerste uren. Terwijl de pups met tevreden geluidjes in slaap vallen, sorteer ik de materialen.
Slijmzuigertje kan terug in het doosje, materiaal om de navelstreng af te binden is niet gebruikt. Ik vul de doos van het kraampakket voor de hond met de spullen die we niet meer nodig hebben.
Op de schone theedoeken rangschik ik de thermometer, de sonde, de speentjes en de flesjes, alles ontsmet of uitgekookt.
We zijn begonnen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.